5 Mayıs Dünya El hijen Günü
06 Mayıs 2022

5 Mayıs Dünya El Hijyeni Günü

“Elini Yıka, Enfeksiyonu Sıfırla”

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 5 Mayıs 2005 yılında “Dünya El Hijyeni Günü olarak kabul edilmiş ve ‘temiz bakım, güvenli bakımdır’ sloganı ile sağlık çalışanlarının el hijyeni konusunda bilgi ve farkındalıklarının artırılması hedeflenmiştir.

El hijyeni; el yıkama, antiseptikle el yıkama, antiseptikle el ovalama veya cerrahi el antisepsisini ifade etmek için kullanılan genel bir kavramdır.  Tüm dünyada sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar önemli bir halk sağlığı problemidir. Sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların en az %30-50’si sadece el hijyenine uyum ile önlenebilir. Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların önlenmesinde en önemli kurallarda birisi el hijyenidir. Hastanemizde sağlık personeline el hijyenin önemi sadece bu özel günde değil, sürekli olarakEnfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından yıl içinde verilen eğitimlerle hatırlatılmaktadır.

Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller geliyor. Bu nedenle sadece hastanelerde değil günlük hayatta da insanların el hijyenine dikkat etmesi durumunda enfeksiyon hastalıkların birçoğu (hepatit A, çeşitli ishaller vs)  engellenebilmektedir.

Tüm dünyada 5 Mayıs özel bir gün olup, el hijyenine yönelik etkinlikler gerçekleştiriliyor. Amacımız el hijyeninin önemini anlatmak ve farkındalık oluşturmak. Çünkü temiz eller hayat kurtarır. EL HİJYENİ TEK BAŞINA HASTANE ENFEKSİYONLARINI ÖNLEMEDE EN ETKİLİ VE EN UCUZ YÖNTEMDİR.