Çalışan Hakları ve Güvenliği
23 Temmuz 2020

ÇALIŞAN HAKLARI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ

Sağlıkta şiddet olaylarının önlenmesi, sağlık çalışanlarının güvenli ve huzurlu ortamlarda hastalara daha iyi hizmet verebilmesi ve sağlık çalışanına şiddet gösteren kişilerin yargılanması ve cezalandırılması için yasal düzenlemeler çerçevesinde görevini icra eder.

 

Çalışan hakları ve güvenliği birim personeli hiyerarşisi

Birim; Başhekim/Başhekim Yardımcısı ve ÇHGB Birim

Sorumlusu/birim çalışanı şeklinde yapılanmalıdır.

 

Çalışan Hakları Biriminin Amacı

Sağlık çalışanlarımızın güvenli ortamlarda ve yüksek motivasyonla çalışmasının sağlanması

 

ÇHGB Görev Yetki ve Sorumlulukları

1- Şiddete maruz kalan Personelin Beyaz Kod sürecini takip eder.

2- Çalışanların çalışan hakları ve güvenliğine yönelik talep ve şikâyetlerini kabul edecek, bu başvuruları değerlendirerek raporlayacak, gerekli düzeltici/önleyici faaliyetlerin başlatılmasını sağlayarak talep sahibine geri bildirimde bulunacaktır.

3- Çalışan hakları ve güvenliği birimleri sağlık tesisine yeni başlayan personelin uyum programında aktif görev almalıdır.

            Sağlık personelinin görev yapacağı il/ilçe ve sağlık tesisinde uyum sürecini kolaylaştırmak, çalışma motivasyonunu ve hizmet sunumunun kalitesini artırmak ve kültürel farklardan kaynaklanan iletişim sorunlarının yaşanması önlenerek sağlık çalışanına yönelik şiddetin en aza indirilmesini

sağlamak.

4- Çalışan motivasyonu sürecinde çalışan hakları ve güvenliği birimleri aktif katılım sağlamalıdır.

Hastanemiz çalışanlarına yüksek motivasyon ve güvenli bir ortam sağlayarak hizmet sunumunda kalitenin artırılmasına, kurum çalışanları için muhtemel riskleri belirleyerek bu risklerin giderilmesi için uygun yöntem ve teknikler geliştirir, gerçekleşen olayların analizini yaparak kuruma özgü tedbirlerin artırılmasını sağlar.

5- Çalışan hakları ve güvenliği birimleri mobbing konusunda görev almalıdır.

6- Aylık olarak Başhekimliğe rapor sunar.

ŞİDDET NEDİR ?

Sağlık çalışanlarının, görevlerini icra ettikleri sırada fiziksel yaralama(TCK Madde 86-87) sözel tehdit(TCK Madde 106) ve hakarete(TCK Madde 125) maruz kalma durumlarıdır.

Şiddete Uğrayan Mağdur Çalışanın Hakları

1- Hukuki yardım.

2- Acil verilmesi gereken hizmetler hariç olmak üzere hizmetten çekilme talebinde bulunabilir. Hizmetten çekilme talebi, kurum tarafından belirlenen yöneticiye sözlü veya yazılı olarak bildirilecektir. Talebinin uygun olup olmadığı hakkında gecikmeksizin karar verecektir. Yetkili yönetici, hizmetten çekilme talebini uygun bulduğu takdirde hastanın sağlık hizmeti almasına ve tedavisinin devamına yönelik tedbirleri güvenlik tedbirleriyle birlikte alacaktır

 

Şiddet Uygulayan Hasta veya Hasta Yakını

5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 91 inci maddesinin dördüncü fıkrasında bir kısım suçlarda suçüstü halleriyle sınırlı olmak kaydıyla mülki amirlerce belirlenecek kolluk amirleri tarafından şüpheli hakkında yirmi dört saate kadar gözaltına alınma kararı verilebileceği şeklinde düzenlenmiştir. Bu suçlardan, kasten öldürme, kasten yaralama ve cinsel saldırı suçları Beyaz Kod kapsamındadır.

Sağlık Çalışanı Hakları

- Güvenli ve huzurlu bir ortamda çalışma

- Mesleğini uygularken etik ilkelere bağlı olma

- Kendi değerlerine ters düşen durumlardan kaçınma

- Baskı altında olmadan mesleklerini uygulama

- Kendisi ve ailesinin sağlığını koruma

- Hizmetten çekilme talebinde bulunma haklarına sahiptir.

 

BEYAZ KOD BİRİMİ

Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan, gerçekleşen şiddet olayları sonrasında ‘113’ no’lu telefon numarasından 7/24 veya http://www.beyazkod.saglik.gov.trinternet sayfasından ulaşılabilen, bildirim üzerine, olayın adli makamlara intikal ettirilip ettirilmediğini araştıran ve şayet ettirilmemiş ise olayı derhal adli makamlara bildirilmesini sağlayan, ayrıca şiddet olayının gerçekleştiği sağlık kurumunun hukuk birimlerine de olayın bildirildiğini teyit eden birimdir.

            Kurum yöneticisi, çalışan hakları ve güvenliği biriminden bir personel ile güvenlik görevlilerinden oluşan Beyaz Kod müdahale ekibi oluşturulur

            Yerine getirdikleri kamu görevi nedeniyle sağlık çalışanlarına karşı; yaralama, tehdit, hakaret fiillerinin işlenmesi halinde, mağdur kişinin şikayeti aranmaksızın, sağlık kurumlarında yetkili kişilerce gerekli işlemler başlatılır.

 

Beyaz Kod: 663 sayılı KHK’nın 54 üncü maddesi "Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında; sağlık hizmeti sunumu sırasında veya bu görevlerden dolayı personele karşı işlenen suçlar sebebiyle ceza hukuku kapsamında yürütülmekte olan işlemler ve davaları kapsar. Sağlık Bakanlığı’nın kamu ve özel tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında gerçekleşen şiddet olaylarının izlenmesi, gereken müdahalenin yapılması ile olayın takip edilmesi, adli mercilere iletilmesi, beraberinde; gerçekleşen olayların analizinin yapılarak ilgili sağlık kurumuna özgü tedbirlerin alınması için çalışma yapılması amacıyla oluşturmuş bir sistemdir.

 

Amaçları:

• Olayın hızlıca ilgili birime iletilmesi.

• Olayı detaylı bir şekilde ele almak.

• Bildirimi yapan kişi veya birim tarafından bildirimin takibini yapmak.

• Yöneticilerin bu veriler üzerinde rapor almalarını sağlamak.

 

Beyaz Kod Başvurusu:

http://www.beyazkod.saglik.gov.tr adresine giriş yapılarak veya telefonla 113 numaralı çağrı merkezi aranarak,

Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimine veya bu amaçla kurulmuş birime veya görevlendirilen personele müracaat edilerek.

 

Başvuruya İlişkin;

• sağlık personeline yönelik olası bir şiddet olayı veya öncesi ile ramak kala durumunda kat güvenlik görevlisine haber verilir veya 110 nolu güvenlik birimi aranır. Beyaz kod  ekibi sürecibaşlatır.

• Şiddete maruz kalan kişi ve kişilerin doldurması gereken Olay tutanağı, Hukuki yardım talep formu,Kişisel veri paylaşım bilgilendirme formu.

• Şiddete uğrayan sağlık çalışanının şikayetinin olup olmadığına bakılmaksızın, yöneticileri tarafından doldurulup imzalanan İhbar dilekçesi doldurulur.

• Olayı doğrulayan kanıtlar ve mevcut diğer bilgi ve belgeleri toplar ve sisteme girilmesini sağlar.

• Bütün bilgi ve belgelerin asıllarını, bir sureti kendisinde kalacak şekilde 24 saat içerisinde il koordinatörlüğüne intikal ettirir

Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sırasında veya görevleri

dolayısı ile işlenen kasten yaralama suçu, tutuklama nedeni varsayılan suçlardandır.

Bu suçların soruşturmasında, kolluk tarafından müşteki, mağdur veya tanık olan sağlık personelinin ifadeleri işyerlerinde alınır.

Kasten öldürme, kasten yaralama ve cinsel saldırı suçları Beyaz Kod kapsamındadır. Gözaltı kararı verilebilmesi suçüstü şartına bağlanmıştır.

 

Kaynak

-Sağlık Bakanlığının 2016/3 Sayılı Hukuki Yardım ve Beyaz Kod Uygulaması Genelgesi

-Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu

-T.C. Sağlık Bakanlığı Çalışan Hakları ve Güvenliği Uygulamaları Rehberi

-Sağlık Bakanlığının 2012/23 Sayılı Çalışan Güvenliğinin Sağlanması Genelgesi

 

HER TÜRLÜ SORULARINIZ İÇİN

Kaçkar Devlet Hastanesi Başhekimliği
Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimini arayınız..

Bilgi için :rizekackardh@ksaglik.gov.tr

Telefon: 0 464 623 59 59   - 576

Veya  http:// www.beyazkod.saglik.gov.tr

sağlık_çalışanları.jpg  Şİddet.jpg  şiddete hayır.jpg